Osnovni termini u marketingu

Imati efikasnu strategiju marketinga na mreži je jezgro za preduzeća koja su prisutna na mreži. Merenje uticaja vaše marketinške strategije jednako je važno kao i njeno sprovođenje i zahteva razumevanje osnovnih termina oglašavanja koje danas koriste trgovci.

U ovom članku sam sastavio listu termina i akronima za internet marketing koji će vam pomoći da pravilno izmerite uticaj vaših marketinških aktivnosti na mreži. Neki od njih se obično koriste u digitalnom oglašavanju, a drugi su specifičniji za multimedijalno oglašavanje.

UV: Jedinstveni posetioci

Broj različitih pojedinaca koji posećuju stranice veb-sajta tokom određenog vremenskog perioda, bez obzira na to koliko često posećuju.

  PI: Po upitu (oglašavanje)

Po upitu, takođe poznat kao cena po upitu, je oblik marketinga zasnovanog na učinku koji ima niz kanala (TV, radio, štampa i internet) za kreiranje prilagođene kampanje koja vam donosi dolazne potencijalne klijente dok vam pruža masovnu izloženost .

  PV: Prikaz stranice

U veb analitici, prikaz stranice je broj veb stranica pregledanih tokom određenog vremenskog perioda.

  Cena za hiljadu prikaza: cena za hiljadu prikaza

Cena 1.000 prikaza oglasa na veb lokaciji.

  CPC: Cena po kliku

Cena koju oglašivači plaćaju svaki put kada neko klikne na njihove onlajn oglase.

PPC: Plaćanje po kliku

Ima isto značenje* kao CPC, ali se koristi sa različitim akronimima.

*PPC i CPC se često koriste kao zamenljivi u okviru reklamne zajednice, međutim, generalno govoreći, PPC se koristi da opiše tip reklamnog programa koji pokrećete. CPC, što je skraćenica za cenu po kliku, obično se koristi za saopštavanje o tome šta zapravo plaćate po kliku u okviru vašeg reklamnog programa.

CTR: stopa učestalosti klikova

Google ga definiše kao „broj klikova koje vaš oglas dobije podeljen brojem prikaza oglasa: klikovi ÷ prikazi = stopa učestalosti klikova. Na primer, ako ste imali 5 klikova i 1000 prikaza, onda bi vaša stopa učestalosti klikova bila 0,5%.“

CPA: Cena po akviziciji

Cena koju oglašivač plaća za svaku konverziju, kao što su prikazi, klikovi, slanje obrazaca, preuzimanja itd.

RON: Run of Netvork

Odnosi se na oblik oglašavanja u kojem oglašivači nisu u mogućnosti da odaberu tip sajta na kojem će se prikazivati njihovi onlajn oglasi.

ROC: Run Of Channel

Odnosi se na onlajn kampanje koje se vode na više kanala određenog izdavača.

ROS: Run Of Site

Kada onlajn reklamna kampanja ili oglas cilja svaku stranicu određenog sajta.

SOV: Share Of Voice

To znači udeo ukupne izloženosti oglašavanju koji preduzeće dobija u poređenju sa svojim konkurentima u određenom vremenskom okviru.

RTB: Licitiranje u realnom vremenu

Odnosi se na kupovinu i prodaju prikaza oglasa na mreži putem aukcije u realnom vremenu